Jídelna – oáza dokonalých požitků
Jídelna, prostor domácího interiéru, se hlásí o slovo. Řekneme si, proč je jídelna tak důležitá a je fajn jí mít. Vzpomínáte na dobu první republiky, kdy každý dům, anebo byt, měl svou samostatnou jídelnu, ve které se scházeli všichni členové domácnosti ke stolování? Společná hostina byl něco jako obřad. Takový luxus si dnes může představit jen málokdo. Jídelna se tak většinou stává součástí
kuchyně nebo obývací pokoje.
Jídelní prostor a kuchyňský prostor
Víte, jak oddělit jídelní prostor od kuchyňského a popřípadě i obývacího místa? Na výběr se hlásí celá řada možností. Na prvním místě ale rozhoduje dispozice dané místnosti. Ideálním řešením bývá uzavření kuchyňského pracovního místa od zbývajícího prostoru např. posuvnými dveřmi. Tam kde takové řešení není možné, můžete rozdělit místnost opticky pomocí podlahové krytiny. Obývací pokoj může být na vyvýšené podlaze, kam lze umístit stůl a židle.
autor: Flickr.com, Jinkazamah
autor: Flickr.com, Kendyl Young
Správné barvy
Skvělý pomocník v oddělení prostoru jsou i barvy. V první řadě můžete celý interiér sladit, tzn., že jak pro jídelnu, tak pro zbývající části použijete např. zemité tóny, světlé barvy, přírodní materiály apod. Také můžete zvolit cestu kontrastu a vybrat barvu, která oddělí prostor vaření od jídelní zóny.
Jídelní stůl
Základem každé jídelny je
jídelní stůl. Měl by být vždy přibližně o dvě místa větší, než je počet členů v domácnosti. U většího stolu se lépe stoluje, někdy k vám přijdou rodinný příslušníci, kamarádi, návštěva, příbuzní apod. Jídelní stůl rovněž tvoří vhodný předěl mezi kuchyňským a jídelním koutkem. Jeho umístění by ale mělo vycházet z dostatku přirozeného světla a celkové koncepce místnosti.
Z tvarů vládne obdélník popř. čtverec. Kulatý stůl představuje spíše krásný doplněk na ploše čtvercového půdorysu. Navíc kulatý stůl klade větší nároky na prostor, což v bytech, kde leckdy počítáme doslova každý centimetr, není příliš vítané.
Při výběru stolu myslete také na materiál. Budete u něj jíst, proto zvolte spíše takový, který se dobře čistí. Také nezapomínejte na prostor kolem stolu, který by měl být cca 50 cm, aby se kolem stolu dalo bez problémů pohybovat a chodit.
Židle
Židle rozhodně nejsou pouze doplňkem v jídelně, ale rovnocenným partnerem kuchyňského stolu. V současné době je moderní pořídit zvlášť stůl a dokoupit židle. Pokud na to nemáte dostatek financí, můžete si pořídit přímo jídelní set, tj. stůl a
židle dohromady. U židlí dbejte na to, aby měla odpovídající výšku – noha musí v koleni svírat pravý úhel a měli byste na zem dosáhnout celou nohou, sedák by měl být lehce zakloněný a opěradlo pohodlné a dostatečně vysoké.
Další vybavení
Kromě židlí a jídelního stolu je v jídelně vhodná komoda, která může rovněž sloužit jako odkládací stůl. Navíc dovnitř můžete uložit i potřebné věci ke stolování (talíře, příbory, utěrky, prostírání, ubrusy apod.). Hodit se vám může i prosklená vitrína, kde vyniknou sklenice na vodu, víno, destiláty apod. Samozřejmě záleží na tom, kolik místa si můžete k takovému vybavení dovolit.
Vloženo: 09.03.2018 | Autor: GA magazin s.r.o.
Diskuse
Vložit komentář do diskuse
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.