Více informací
O dětech

Jak naučit děti udržovat doma pořádek


Jak naučit děti udržovat doma pořádek Připadáte si doma jako služka, která neustále uklízí pohozené hračky, oblečení nebo snad i papírky od sladkostí? Nezoufejte, vše jde napravit. Doma si můžete udržet pořádek a to i v takovém případě, když jsou v domácnosti děti. Chcete-li umět skloubit práci, vaření, sportování, koníčky děti ba dokonce i vaše koníčky a ještě do toho mít doma hezky uklizeno, čtěte dál.
 
Nechci být otrok
Začněte své děti učit návyky již od malička. Možná vám to na první pohled připadá jako nereálný a nadlidský úkol, ale uvidíte, že děti zvládnou hodně věcí, zejména když jim ukážete, jak na to. Zapamatujte si dvě důležitá pravidla – důslednost a trpělivost. Bez nich byste se asi těžko obešla.
Mám pro vás 5 tipů, co u nás doma zafungovalo. Vyzkoušejte to i vy a uvidíte. Můžete mi pak napsat do komentáře, co zabralo nejvíc, co naopak u vás doma nefungovalo a nebo se nám pochlubte s vaším tipem úklidu u dětí.


 
Úklid u dětí
  1. Hra na uklízení – když byly naše děti malé, nejvíce je bavila hra úklidu na čas. Nastavili jsme nejprve budík na krátkou dobu, cca na 5 minut a děti mezi sebou závodily, kdo uklidí víc hraček. Důležité je, aby si každý počítal, kolik věcí stihnou do dané doby uklidit. Pro menší děti, co se rádi „vytahují“, chlubí, pyšní a snaží, je to skvělé řešení. Pro starší děti je to povinnost, kdy vidí začátek, konec a v neposlední řadě výsledek. Závodění v úklidu jim můžete vylepšit i drobnou odměnou.
  2. Každá hračka má své místo – pro velké množství hraček doporučuji pořídit boxy, které se dají skládat i na sebe a nezabírají vám tolik místa. 1 box na plyšáky, 1 box na autíčka, 1x box na kreativní tvorbu apod. Perfektní věc pro minimalizaci věcí. Nevejdou se do boxu? Některé hračky je nutné „posunout“ dál. Máte-li další novou hračku a nevejde se do boxu? V žádném případě nekupujte nový box, ale naopak, starší hračku z boxu darujte, prodejte, vyhoďte… zkrátka uvolněte nové hračce místo.
  3. Stěžují si děti, že nedosáhnou do skříně, kam mají uklidit hračky? Že jsou boxy nebo police příliš vysoko? Snažte se jim úklid zjednodušit. Vše musí být přehledné, dosažitelné, lehce vyndat, lehce zandat
  4. Zapojte děti do prací – zapojujte už od mala děti do domácích prací jako např. úklid talířů od stolu, vyndat myčku, zamést, chodit s odpadem, uklidit si své oblečení, zalít kytky, vyndat prádlo ze sušičky, vyvenčit pejska, nalít vodu kočičkám apod. Tyto činnosti jim pomáhají naučit se plánovat a organizovat svůj čas. Za chvíli jim tyto činnosti budou připadat automatické jako ranní a večerní čištění zubů.
  5. – mezi dětmi a i rodiči je oblíbená tabulka domácích prací. Záleží jen na věku dítěte, zda bude jen obrázkový rozpis nebo psaný. Zvolit můžete magnetickou tabuli, křídovou, papír, čtvrtku s nálepkami… Při vytváření tabulky mějte vždy na paměti stanovení odměn. Nemusí se jednat o hračky nebo sladkosti, ale třeba výběr víkendového filmu, knížky na večer, pohádky.
 
Toto je pouze pár střípků, které vám mohou pomoci začít s novými návyky pro pořádek v pokojíčku a ve vaší domácnosti.
Budeme rádi za vaše tipy, co zabírá u vás nejlépe?

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Trápí vás nespavost? Pomoci může pobyt ve venkovní vířivce Nespavost je stále častějším problémem, se kterým se v tomto náročném moderním... více ...
​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: