Dokonalá pěna na kávě nemusí být jen nedostižným snem. Poradíme, jakým chybám se vyhnout
Divili byste se, kolik lidí dokáže tak jednoduchá věc, jako je šlehání mléka na kávu potrápit. Krásně nadýchanou mléčnou pěnu je potřeba umět. Je prakticky jedno, jakým způsobem ji vytvoříte, jde hlavně o to, dodržet několik jednoduchých pravidel a vyhnout se nejčastějším chybám.
Základem je kvalitní mléko a nádoba
Zkoušeli jste někdy šlehat trvanlivé polotučné mléko v keramické konvičce? Moc to nešlo, že? Mnohem lepší službu vám při šlehání udělá
konvička nerezová, jejíž stěny lépe udrží alespoň v průběhu šlehání mléko chladné. A to je přesně to, co potřebujete. Důležité je samozřejmě mléko. Zapomeňte na krabicovou klasiku a kupte
kvalitní čerstvé plnotučné mléko a opravdu dobře ho
před šleháním vychlaďte. Jestliže připravujete mléko pomocí
elektrického šlehače, stačí již jen zanořit vašeho pomocník a šlehat. Využíváte-li pro přípravu
trysku na kávovaru, je potřeba ji před použitím
důkladně profouknout. Jednak se zbavíte nežádoucích mikroorganismů, které by se dostaly do vašeho mléka, pak také
získáte plný výkon trysky.
Nádobu s mlékem držte v klidu
Nádherná pěna pro
přípravu dokonalé kávy nevznikne, budete-li s konvičkou během šlehání hýbat. Stačí opřít trysku kávovaru a hrdlo konvičky a počkat. Rozhodně není potřeba konvičkou pohybovat s cílem, aby se tryska dostala do všech míst. Tím pouze porušíte celý proces. Tryska má sama o sobě dostatečnou sílu, aby všechno mléko v konvičce dostatečně našlehala. Nádobu s mlékem je také potřeba držet
ve správném úhlu, který by se měl pohybovat
co nejblíže 45 °. Díky tomu zajistíte rovnoměrné prošlehání veškerého mléka v konvičce. Nevhodný úhel poznáte podle toho, že se začne ozývat nepříjemný
chraplavý zvuk a v mléce začnou
vznikat velké bubliny. Aby měla tryska šanci vytvořit v mléce vír potřebný pro dokonalé našlehání mléka, je potřeba ji
umístit mírně ke straně konvičky. Ponoříte-li trysku do středu nádoby, mléko bude pouze uprostřed mírně bublat, ale tryska mu tu správnou pohybovou energii nebude mít šanci předat.
Jaké kávové nápoje vyžadují dobře našlehané mléko?
Jako první vás asi napadne
Latte macchiato. To je na kvalitně našlehaném mléku postavené. Jeho několikavrstvá struktura skvěle vynikne v průhledných
skleničkách na kávu s
dvojitou stěnou. Právě ty jsou pro tento nápoj jako stvořené. Našlehané mléko ale uplatníte i
v dalších kávových nápojích, například v
Capuccinu a koneckonců, co vám brání ji přidat i do tradičního espressa? Fantazii a pokusům se v oblasti přípravy kávy meze nekladou.
Vloženo: 23.01.2021 | Autor: GA magazin s.r.o.
Diskuse
Vložit komentář do diskuse
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.