Vaječný likér – recept
Na 1 l potřebujeme:
- 6 ks žloutků
- 50 g krystalového cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovka salka
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml kvalitního rumu
Postup:
1) Smetanu a zrníčka z vanilkového lusku zahřejte. Pozor nevařte!
2) Nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, dokud nedosáhnou teploty alespoň 75°C. Může to trvat přibližně 15-20 minut.
3) Poté přidejte ke žloutkům opatrně část smetany a dobře promíchejte. Vyrovnáte tím teplotu ze žloutků. Poté přidejte zbytek smetany a salko.
4) Za stálého míchání vařte nad párou, dokud směs nedosáhne teploty 75°C a vaječná směs nezhoustne. Pokud jste netrpěliví a zručnější, můžete vařit přímo na mírném ohni. Jinak vařte stále ve vodní lázni.
5) Když je směs dovařená, odstavte a přilijte rum.
6) Výsledný vaječňák poté nalijte do čistých lahviček, nechte úplně vychladnout a potom dejte do lednice.
Dobrou chuť!
Ps.:Domácí vaječný likér je ideální i jako jedlý vánoční dárek, který potěší každého.
Vloženo: 11.01.2024 | Autor: GA magazin s.r.o.
Diskuse
Vložit komentář do diskuse
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.