Umíte se správně najíst?
Jídlo je bezpochyby vděčné téma. Lidé stále řeší různé zajímavé recepty anebo např. diety. Neustále si mezi sebou vyměňují informace o tom, ve které restauraci se dá dobře najíst, a které restauraci se raději vyhnout. A v neposlední řadě se neustále hovoří o tom, jak bychom měli správně stolovat.
Jídelníček
Aby naše tělo fungovalo dlouhá léta tak jak má, je nutné dodržovat několik zásad. Konzumace ovoce, zeleniny, bílkovin, vlákniny a dalších zdravých součástí jídelníčku ještě neznamená, že jíte zdravě.
Pravidelnost
Denní přísun jídla začíná snídaní, pokračuje dopolední svačinou, obědem, odpolední svačinou a večeří. Snídáte pravidelně nebo to ráno „nestiháte“? Zkuste se nad vašimi zvyky zamyslet, pracuje se vám dobře, jste nervózní, unavení nebo podráždění? Nedokážete se dobře soustředit? Není divu, tělo totiž nedostalo svou ranní dávku energie, která je obsažená zejména v sacharidech. Naprosto skvělá snídaně jsou vločky, ovoce a tvar nebo jogurt, samozřejmě doplněné o vhodný nápoj. Pokud váš metabolismus dobře pracuje, zhruba za tři hodiny je čas na svačinu. K ní je vhodný kousek sýra, rajčata a opět vhodný nápoj. Díky tomu už nebudete na obědě pokukovat po šesti knedlících, ale zvolíte lehčí variantu oběda.
Pokud nezapomenete ani na odpolední svačinu, např. sýr, šunka, zelenina, celozrnný chléb, nevyjíte lednici ještě před večeří.
Čas na jídlo
Jídlo by se nemělo „hltat“. Ráno si raději o pár minut přivstaňte a denní aktivity naplánujte tak, abyste měli na jídlo dostatek času. Mobilní telefon či noviny nebo ovladač k TV na jídelní stůl nepatří, ať už jíte cokoliv, měli byste si jídlo vychutnat.
Jíst do polosyta
Je to asi klišé, ale pravdivé. I když vám ovesné vločky nebo ovoce opravdu chutná, není třeba naplnit talíř po okraje a vše spořádat na posezení. To, že je něco zdravé, není důvod k tomu, abyste se tím doslova přejídali. Dávejte si pozor i na rajčata? Proč? I ta jsou sladká a salát k obědu nebo k večeři může být cesta do pekla.
Příprava
Spousta lidí se neuvědomuje, že jíme také očima. Hezky připravené a naservírované jídlo si vychutnáme mnohem více než nakydaný binec na talíři, který je možná chutný, ale vizuálně absolutně nepřitažlivý. Stejnou pozornost je vhodné věnovat i místu, kde jíte. Nemusíte každý den slavnostně prostírat, stačí jen uklidit věci ze stolu, které tam nepatří. A květina na stole je opravdu to nejmenší. Pokud na stůl přidáte i hezké ubrousky, veselé a barevné sklenice na pití, uvidíte, že si jídlo užijete s mnohem větším nadšením.
Děti to vidí
Děti jsou velmi pozorné a nic jim neunikne. Většinou velmi rychle odkoukají rodičovské prohřešky v různých situacích – stravování nevyjímaje. Dobře si rozmyslete, co všechno ohledně jídla uděláte. Jak se asi budou děti tvářit na to, když jim dáte na talíř neoblíbený guláš a sami si dáte šťavnatý zelený salát? Buďte si jisti, že si velice dobře uvědomí rozpor mezi tím, že ona musí jíst, co jí dáte, a vy to, co chcete. A stejně tak vás dítko nachytá u toho, když ho peskujete, aby sedělo rovně, nemluvilo s plnou pusou, drželo pořádně příbor, nedrobilo apod. Proč jí maminka jen vidličkou a tatínek lžící a ono musí používat příbor? Takovým chováním dítěti jídlo znechutíte, bude k němu přistupovat jako k nutnému zlu. Buďte dětem za vzor.
Vloženo: 09.03.2018 | Autor: GA magazin s.r.o.
Diskuse
Vložit komentář do diskuse
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.