Více informací
Zvířata

​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat


​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě také zbytky z kuchyně? Slepice jsou všežravci, takže jejich jídelníček může být opravdu pestrý. Nicméně ne všechno, co zbyde na vašem talíři, je pro slepice vhodné. Správné krmení slepic je důležité nejen pro jejich zdraví, ale i pro kvalitu snášených vajec. Takže, co vlastně můžou slepice a čeho by se měly vyvarovat?
 
Co mohou slepice jíst z kuchyňských zbytků?
Slepicím do, i mimo kurník pro slepice dávat různorodé kuchyňské zbytky. Mnohé z nich jsou pro ně nejen bezpečné, ale dokonce prospěšné. Mezi jejich oblíbené patří:
 
Ovoce a zelenina
Lahodnou pochoutkou je pro slepice většina čerstvého ovoce a zeleniny. Jablka, hrušky, brokolice nebo mrkev jsou výživné a slepice si na nich rády smlsnou. Pozor, ale na jakékoliv zbytky jádřinců nebo semínek. Ty by mohly být toxické a musí se odstranit.
 
Vařené obiloviny
Vařená rýže, quinoa, nebo třeba ovesné vločky jsou skvělou svačinkou a dobrým doplňkem základní směsi krmiva. Rýži opravdu podávejte slepicím vařenou, nikdy ne syrovou. Ta by mohla ve vlhkém prostředí žaludku slepic bobtnat a způsobit trávicí potíže nebo dokonce ucpání zažívacího traktu.
 
Co by slepice neměly jíst?
Přestože jsou slepice všežravci, existují některé kuchyňské zbytky, které byste jim rozhodně neměli dávat. Jsou to:
 
Syrové brambory nebo slupky brambor
Někoho to možná překvapí, protože spousta lidí právě slupky od brambor slepicím dává, ale syrové brambory a slupky brambor, především z těch zelených obsahují solanin, který může být pro slepice toxický.


 
Avokádo
Avokádo, a to slupka i pecka, obsahuje látku zvanou persin, která je pro mnoho ptáků toxická.
 
Čokoláda a kofein
Stejně jako jiné zvířata i slepicím škodí čokoláda a výrobky s obsahem kofeinu. Mají v sobě látku zvanou theobromin a ta je pro slepice toxická.
 
Cibule a česnek
V malém množství může česnek slepicím prospívat, ale ve větších dávkách dokáže způsobit anémii.
 
To, čím své slepice krmíte, ovlivňuje jejich zdraví a produktivitu snášení. Kromě kuchyňských zbytků by měly slepice dostávat především vyvážené krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny, minerály a vitamíny. Zbytky z kuchyně by měly být pouze zpestřením. Také si dávejte pozor na to, k čemu mají přístup, jakmile opustí kurník pro slepice, protože řada běžných rostlin i plodin, které se vyskytují na našich zahradách, může být pro slepice jedovatá a způsobit jim vážné problémy.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Trápí vás nespavost? Pomoci může pobyt ve venkovní vířivce Nespavost je stále častějším problémem, se kterým se v tomto náročném moderním... více ...
​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: